De lessen die je van de dingen leert

Inmiddels passeerden we in huize Lege Witte Kamer de toch wel iets magische grens van 2.000 voorwerpen die het huis verlieten.  Tegelijkertijd kwamen er ook weer bijna 1.000 voorwerpen binnen, en daar vallen wat lessen uit te leren. Die deel ik graag met je;-).

1. Een duizendje minder doet niks
Nou ja, da’s niet helemaal waar. De tweeduizend voorwerpen die ons huis verlaten hebben maken wel degelijk verschil. Het huis oogt rustiger en we hebben een stuk minder wat om onderhoud roept. Ook is het goed om alles een keer in je handen gehad te hebben. Ik heb oude correspondentie opgeruimd, al mijn boeken gewikt en gewogen, alle kleding en prullaria doorgevlooid. Ik schreef al eens eerder over de Marie Kondo methode, en dat zij vindt dat bezit vooral gaat over wie je was. Afscheid nemen van je spullen biedt je ook de ruimte om oude verhalen en ideeën over jezelf los te laten.

Tegelijkertijd zwerven er, ondanks dat we zoveel weggedaan hebben, nog steeds dingen rond en klonteren samen op eettafel, aanrecht en vensterbank. En nu schijnt een gemiddeld Amerikaans huishouden plusminus 300.000 voorwerpen te bevatten. Al zal het in Nederland vast een stuk minder zijn per huishouden, toch kan er vast nog een heleboel weg.

2. Je moet het op je eigen tempo doen
Wat een open deur he. Maar toch merk ik het ook in de praktijk steeds opnieuw. Over de jaren is mijn bibliotheek gekrompen van 8 Billy boekenkasten naar 2. Toch stond ik laatst op mijn werkkamer en pikte daar weer zo’n 30 boeken uit de kast waar ik eerder kennelijk geen afstand van kon nemen. De 3.000 voorwerpen-grens is dus ook maar een kwestie van tijd.
Zeker omdat mijn echtgenote ook aan het ontspullen is. Met boekenkasten tegelijk, met tassen vol kleding, met zakken vol spulletjes. En dat is te gek, want geloof me, als je zelf aan het ontspullen bent kunnen de spullen van je huisgenoten je een doorn in het oog zijn. En toch kun je een ander niet dwingen te ontspullen. Iedereen moet daarin eigen keuzes maken. Mijn lief heeft zelf gemerkt dat  een leger huis een stuk prettiger is en gaat in haar eigen tempo haar spullen door. Hulde dus, vooral ook omdat wegdoen keuzes maken is en ze eraan toe is om die keuzes te maken!

3. hoe komen er in godsnaam dan toch weer 1.000 dingen binnen?
Je hebt iets en dat doet het. Dan doet het op een dag datgene niet meer. Dus je vervangt het: je sokken, je wandelschoenen, de DVD-speler, de externe harde schijf voor backups, het ondergoed, een kapot gevallen bord. De officiële term heet vervangingsaankoop en het is de meest onbevredigende soort aankoop die je je maar kunt voorstellen.

Een andere categorie die aantikt: je schoonouders die hun hele platencollectie wegdoen. Maar dan heb je ook wat, in elk geval veel Beatles, Cohen en Dylan:-).

En een kind, dat staat ook gelijk aan heel veel spullen.

En af en toe een Legosetje, ook dat.

4. dingen kunnen ook een afleidingsmanoeuvre zijn
Ik eindigde het afgelopen jaar vermoeid. Te lang teveel dingen door elkaar gedaan, en dat niet onder ogen willen zien. Totdat ik met Kerst twee weken vrij was en ineens ziek werd. Daar lag ik op bed, in mijn minimalistische slaapkamer, waarover ik me zo druk had gemaakt dat er teveel zooi rondslingerde. En ik besefte me dat juist die momenten dat ik me heel druk gemaakt had over rommel en spullen, eigenlijk vooral gingen over andere drukte. En dat spullen makkelijk zijn in de zin dat je daar grip op kunt hebben, dat weggooien of nieuw kopen ook een manier van controle uitoefenen is.
En het is dus prima om spullen weg te doen, het is prima soms spullen te kopen, maar laat het je niet afleiden van de echte vragen en kwesties in je leven.

Wat leer jij van je spullen, of van het wegdoen? Ben benieuwd;-)

Advertisements

2 thoughts on “De lessen die je van de dingen leert

  1. Mooie, wijze column. En ja, ik realiseer me dat (schoon)ouders die aan het ontspullen zijn, hun (schoon)kinderen met nieuwe problemen, lees spullen, opzadelen….

    Like

    1. Haha, soms mag dat hoor:-). Maar het is wel heel grappig dat jullie nu zelf ook zo aan het ontspullen zijn. Het is heel prettig om dingen los te laten, toch?

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s