Tijd is een gat – over gaten vullen en je telefoon wegdoen

rust in vrede social media gebruiker

Creëren is zeg maar echt mijn ding, om Paulien Cornelisse maar eens te parafraseren.  Toch steek ik weinig tijd in het daadwerkelijk creëren van dingen. Eerder had ik geen tijd om dingen te creëren omdat ik te druk was, en nu ben ik dankzij keuzes maken dat niet meer (yay!), alleen blijk ik er niet meer door te creëeren. Integendeel, ik heb het gevoel dat ik meer tijd verkloot dan ooit. How can that in god’s name?

Het is een van de vaste gespreksonderwerpen tijdens de maandelijkse bijeenkomst die ik heb met een groepje dichters: ben je aan het schrijven? En tijd is daarin absoluut een factor, hoor, dus betere keuzes maken in wat je met je tijd doet helpt. Alleen blijkt het niet alleen om tijd te gaan, maar ook om energiepeil (dat is kennelijk niet onuitputtelijk), inspiratie, geestelijke ruimte en behoefte aan.
Als dat allemaal bezwarende factoren zijn, dan is het misschien heel logisch dat ik niet lekker aan het schrijven ben (mijn laatste post hier was ook al 4 maanden geleden, zie ik).  Maar als het daar dan op neerkomt is het misschien een wonder dat er überhaupt nog dingen gemaakt worden in de wereld. Dus wat zou er nog meer kunnen zijn?

Procrastinatie
Een neiging die ik bij mezelf wel herken is procrastinatie, uitstellen van dingen. Als ik in opdracht werk, dan ga ik onvermijdelijkerwijs wel een keer aan de slag, maar als het om mijn eigen projecten gaat zit er weinig druk op om iets af te maken. Dan is het makkelijk om eerst even die serie te kijken, of een spelletje te spelen op mijn telefoon, of nog een rondje Facebook te doen. Herken je dat?
En juist die neiging om even te vluchten in iets anders wordt door techbedrijven uitgebuit om ons gedrag te sturen, van te lang op je social media zitten om te liken en geliket te worden, tot spelletjes spelen. Over die schaduwkant van media en technologie wordt genoeg geschreven (bijvoorbeeld over de dopamine gedreven feedback loops), daar wil ik het verder nu niet over hebben. Maar ik wil wel de stelling poneren dat we als mens daardoor steeds verder afdrijven van onszelf.

Gaten vullen
Op de eerste plaats verliezen we als mensen namelijk steeds meer de vaardigheid om te mijmeren en te dagdromen. In plaats daarvan vullen we elk gat, elk vrij moment met kijken op onze telefoon, tablet of computer. De werelden die we eerst droomden krijgen we nu kant en klaar voorgeschoteld, een steeds grotere uniformiteit in beeld en gedachte.
Op de tweede plaats verliezen we het vermogen om lang en geconcentreerd te werken aan dingen (ik heb dit bericht al minstens acht keer onderbroken om op Facebook te kijken of mijn mail te checken), dus de kans dat je als kunstenaar in die ‘zone’ komt van overgave, van creatie, wordt kleiner.
Op de derde plaats, en dat geldt voor iedereen, zijn we met zijn allen zo gepreoccupeerd dat we niet meer bij onze diepere gedachten en gevoelens komen. Comfortably numb, om het maar eens zo te stellen.

Yours truly, confused
Wat ik moeilijk vind is dat ik het niet meer uit elkaar kan houden. Ben ik nu een soort van verslaafd, ben ik door steeds al die gaten te vullen mezelf aan het ontwijken, ben ik gewoon aan het uitstellen óf wordt mijn natuurlijke neiging om dingen uit te stellen en genot te zoeken bewust tegen me ingezet? Waarschijnlijk zijn alle antwoorden juist.
Je bent als mens waarschijnlijk een van de slechtste beoordelaars van je eigen verleden, maar in mijn beleving was ik vroeger beter in staat om te focussen en deed ik gewoon veel meer, ondanks dat ik toen ook dramatisch veel tijd verklootte.
Ik denk er momenteel dan ook over na om mijn computer en smartphone maar weg te doen, en eens te kijken wie ik ben zonder. Zal ik in alle eerlijkheid waarschijnlijkheid uiteindelijk toch niet doen, maar ik zou in elk geval graag meer tijd doorbrengen met mijn gedachten en gevoelens. Wat jij?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s