De interne zonnestraal van de dingen

Langzaam druppelen er weer dingen mijn huis binnen. Een boek hier, een paar stripboeken daar. Een blouse, af en toe een dichtbundel. Ze veroorzaken wat in mijn hoofd, de dingen. Wat ik daarover bij mezelf merkte.

koopkracht is lekker
Het klinkt gek, maar het ervaren dat ik koopkrachtig ben, dat ik iets triviaals kan kopen en daarvoor geld over de balk kan smijten omdat ik er genoeg van heb, kan soms heel prettig zijn. Ik denk dat het betekent dat ik ‘genoeg’ heb, maar ook dat ik genoeg grip heb op mijn financiële realiteit.
Andersom kan het ervaren van de grens van je koopkracht soms een rotgevoel zijn. Dat merk ik tenminste wel eens als ik op Funda kijk. Volgens mij ligt daar ook de pijngrens, als je wensen groter zijn dan je middelen. Gelukkig blijken veel wensen als ik ze afpel niet meer dan dromen bij daglicht, anders was ik wel hard aan het werk om ze waar te maken.

De dingen dragen zonnestralen
Ik heb de ziekte van Druk. Een van de moeilijkste dingen vind ik om niet altijd met van alles bezig te zijn. En vaak gaat dat allemaal best goed, maar soms raak ik gewoon een grens. Dan ben ik zo druk dat er weerstand in mezelf ontstaat tegen alles wat ik van mezelf moet. Dan ga ik Marktplaatsen, op zoek naar leuke Legosetjes, of ik koop mezelf een stripboek. Daar kan ik mezelf dan helemaal in verliezen, dan ben ik heel eventjes weer het jongetje dat vroeger ook striptekenaar wilde worden. Een stripboek heeft zonnestralen in zich die ik dan voor even absorbeer.

Krijgen is een plicht
Een buitencategorie in de spullen die mijn huis binnenkomen, zijn de gekregen voorwerpen. De laatste tijd kreeg ik meerdere boeken van mensen, die mij verwijtend aanstaren dat ik ze nog niet gelezen heb. Het valt mij op dat ik een plicht voel om dat te doen, vrij letterlijk: “Ik heb dit gekregen dus nu moet ik dit tot mij nemen.” Ik dacht dat ik mezelf van dat mechanisme verlost had door in een keer het overgrote deel van mijn ongelezen boeken weg te doen, maar kennelijk was het mechanisme hardnekkiger dan de boeken. Ik neem me voor deze ongelezen boeken in contact te brengen met andere mensen, en daarbij wel te zeggen dat als ze ze niet willen lezen, ze dan gerust naar de kringloop mogen.

Wat ervaar jij als je dingen koopt? Wat doet het in jouw hoofd? Ik ben benieuwd;-)

Advertisements

2 thoughts on “De interne zonnestraal van de dingen

 1. ‘t Is toch ‘gewoon’ een kwestie van kiezen? Ik wil binnen een halve dag kunnen verhuizen en het gevoel van vrijheid dat ik daarbij heb is belangrijker dan de korte opwinding als ik iets koop.

  ps ik hou me wel aanbevolen voor Hans Andreas Verzamelde gedichten 😉

  Like

  1. Als het echt gewoon een kwestie van kiezen was, dan zou er denk ik veel minder verkocht worden!? Ik snap je punt wel, hoor, dat als je het afpelt je uitkomt op een hele duidelijke afweging. Maar we zijn niet alleen wezens van ratio, die alleen maar keuzes maken met ons verstand. Er spelen in onze hoofden een heleboel bewuste en onbewuste overwegingen mee bij het al dan niet kopen van dingen. De kunst is die overwegingen in beeld te krijgen, zo meer grip te krijgen op wat je echt belangrijk vindt en wat daar aan bezit bij past. Als jij zo ver bent dat je dat kader helder hebt en nooit meer verleid wordt tot de aanschaf van wat voor onnodigs dan ook: hulde!

   ps: ik vrees dat Andreus onderdeel wordt van mijn permanente collectie, maar als dat niet zo is, stuur ik je een berichtje;-)

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s